Pages

Sunday, February 27, 2011

useless ramblings

I think, there is a phase for bloggers when they will post in they're blog a sentence "my blog has been dry lately and I think I should stop writing". Standard kalu tak de idea lah. mesti ckp "da lame aku tak tulis pape dlm blog aku nih, bersawang sudah takde idea". dan memang jelas aku sekarang melalui phase tersebut. Aku makin lama makin kontang dengan idea, makin tak ada mood untuk menulis.

Tapi semenjak dua menjak ni gua bnyk berfikir. Kenapa aku buat blog nih in the first place? ape satisfaction yg gua dpt dari tulis blog nih? mende tuh aku asik ulang2 dlm fikiran aku, sampai satu tahap baru aku dapt ingat balik kenapa aku tulis blog.

Bagi aku, aku menulis kerana aku mahu mengekspresi kan diri aku. Aku jenis suka berfikir. Berfikir dan membaca. Bila aku baca, aku fikir. Tiap2 masa aku fikir. Tengah lepak ngan membe2 aku fikir. Lepak sorang2 aku fikir. Dalam class aku fikir. B4 tido aku fikir. Atas moto aku fikir, sampai eksiden baru nk sedar aku langgar lampu merah. celaka. kah3! (insiden 2 minggu lepas). Senang cte aku mmg tiap masa berfikir. Macam2 mende berpusing dlm kepala aku, dari isu2 negara, isu politik, isu agama, masa depan, personal problems and sampai ke problem org len pn aku tibai fikir jugak. Aku juga suka baca article2 pendek dan blog2 from various issues. Jadi, sampai satu tahap aku fikir, "wat d heck?" asik bace blog org, article org, why not ko sendiri buat blog ko sendiri. So tercipta lah blog aku yg ade sekarang nih.

Awal2 penulisan aku, aku punya la fanatik dgn Malaysia-Today Raja Petra Kamaruddin, mmg niat aku nk jd political analyst. apa2 news yg kuar kat MT, aku nk analyze n buat conclusion sendiri. Aku ingat nk kembang kan blog aku nih utk kupas isu2 semasa, tujuan aku supaya org lain dapat tahu isu2 tu n aku sendiri paham dgn isu tersebut. Aku harap org bley bincang ngan aku sama2 tntg isu2 tersebut. Tp malang nya aku lupa aku syok sendiri je. Org tak femes mane ade org bace blog hang. adoi laaa. Bila dah lama2 cket aku jdkn blog ni tmpt luahan hati aku. Ada org suka tulis direct. Tapi aku lebih ske garapkn dlm bentuk puisi, atau lebih tepat dlm bentuk poems. Sbb sume yg aku tulis lebih kpd English. Mungkin korg tak tahu, tp theres a difference when we think in English or BM. Bg aku, aku jd lebih philosophical ble think in English. bak kate sahabat baik aku, " Language is science. different language will lead you to different way of thinking  even if the words are translated the same"

Aku tanak ngarut pnjg2, just harapan aku, sebenarnya aku nk blog aku nih jd tempat aku luahkan apa2 yg ade dlm fikiran aku. Sekarang nih zaman Twitter, FB. Ramai yg suka guna dua2  media ni utk express diri diorg. termasuk aku. Bila fikir balik, aku tersilap langkah bila aku gunakan FB melabon mcm2. Aku cuma harap org tahu apa isi hati aku tentg sesuatu. Tapi aku lupa, bahawa your freedom of rights to speak is violating another person of rights of peace. Jadi, aku rasa cukup lah aku melabon kat blog aku dari kat FB. Aku rasa its safer this way. cukup kontroversi untuk diri aku, sampai masa untuk aku berundur dan jd low-profile. Kawan aku cakap lg, "philosophers dont speak, they take note of all the thing thats happening".

Therefore I conclude this article to pave way of a new beginning for this blog. Well the theme will be very much the same, I will write on issues, I will write on my thoughts, I will write on my philosophy, a little bit of my life. But I hope there will be a new matured me that will be writing afterward. Till then, happy reading.


p/s: mcm2 konflik berlaku dlm diri sepanjang 4 tahun bergelar mahasiswa terutama pada tahun akhir ini. org kata aku berubah. aku ckp alhamdulillah. aku mmg mahu berubah =) . you can never be the same when you are compared to 10 years ago and now right? thats what im facing right now, a social change.

p/s/s: ya allah. jdkan aku pemikir, bkn seorg sang karut. 

7 comments:

Eyn said...

Same here junior. Kadang2 bila buat entry in English rase more matured and think more further. Memang ada difference! Aku rasa!

Anyway,memang skrg masa yg sesuai nak judge balik diri compare dengan 4 years back. Welkam to final year JuniOr!

Chill and all the best!

ammo said...

hehe kak ina!

sbb tu la org kate, bila kita kuasai mcm2 bahasa, lg jauh pemikiran die..untung org yg dpt kuasai multiple languages ni.

apo plak welkam to final year. welkam to the real world la. da nak grad nih =) huhu

edoraemon said...

sy baca pon blog abg jat selalu. hahaha

Nur Hidayah Bohari said...

yeah kamon pisang bear!
i adore la ur writing, so write a lot so i can read a lot too..
u cool man!

Eyn said...

Oooppsss!! Welkam to the real world then!! ahakz!

farahhanani said...

hidupku lebih bermakna sekarang.

;)

caHayA pembUkaAn haTikU said...

just be ur self bila wat entry. pemikir atau pengkarut, kita yang tentukan asalkan ape yang kita nak luahkan terluah.. hurm, y not try cara faisal tehrani wat entry?? xperlu kata2 yang panjang berjela, just the short entry tapi leh bg kesan utk reader berfikir..
pape jer la.. yg pnting aku suka lepak blog dia.. heheh

peace ^_^ v