Thursday, August 25, 2011

Posting for the sake of posting.ngehehe

Don't blame me. Blame twitter for introducing micro-blogging. It seems more fun reading the thoughts of random people in short sentences and the plus point, you can have instant replies with them. Plus, imma bit lazier than usual these recent times, twitter would enable me to post just quick and impromptu thoughts. Theres also these things called #twtup wheres its an abbreviation of tweetup @ meet up with twitter people. Meet random people and socialise! =)

Other updates, I've been active with social activism =). There's these group of people who are passionate about current issues, social justice and concern about whats the going on in Malaysia. Its nice to get to know, again, random people who have the same brainwaves as me who are passionate with issues and stuff. They came from all sorts of socio-economic background, multi-racial, each and everyone of them have their own ideas,  philosophy and principles that they hold on to. Whats better is that not only i am well informed with current issues etc, these people are also active in charities and the arts scene n stuff.

I've got an invitation to b a volunteer at a concert with SUM41 innit! woorrghh! cant wait. SUM41 koooot! the first punk rock band I loved! ya, i know, they are not proper punk bands. But without them I wudnt know punk at all aite?

Oh ya, you lose friends, you gain some. Can't expect to satisfy everyone wud ya?


Thursday, June 16, 2011


Why is it that we always associate the left side is always wrong?

Left handed people are said to be the devils advocate.

Left-leaning ideologies are evil.

Left is a sign of bad luck.

Well its becoming a norm since the creation of mankind to discriminate people and distinguish them by different sects or cultures or abilities or even in this case, ideologies.

Who determines whats wrong or whats right? Do we have the rights to say that I am wrong and U are right? When religion comes into play, yes the only one that is truly omnipotent and omniscient with limitless vast of knowledge is GOD. But who said that u can be a representative of Him and say that He approve of what u say and U are right?

I believe that each and every one of us are entitled to our own beliefs, our own faith, our own opinions, our own ideologies, our own thoughts, our own perspectives, our own philosophies and that we are absolutely unique for each and every way and that every one have their own mind as a result of our own experience, motivation, agenda, knowledge, and influences.

Therefore I ask again. What is right and what is wrong? I believe that people should not be indoctrinated by other people or figures or ideologies as we have the god damn rights to our own beliefs. Knowledge is vast and absolute. Therefore one should not be satisfied for what they know till to their graves. Prophet Muhammad said that PBUH.

Back to the first question, why is it that we always associate the left side is always wrong? When we talk about ideologies, in terms of Karl Marx and Socialism, the image are always Hitler, Nazism, Anger, Hatred, Mother Russia, Bad, Evil, Fascist.

But do u even read about socialism? do u even research about it? Or do u just accept what America told u? That capitalism is good, democracy is the way, consumerism benefits all, privatization induces growth, debt with interest is a norm and etc.?

I found out that when u are a Muslim, and while u talk about zakat, zuhudism, committing to God, humbleness, simplicity, justice, kesamarataan, take whats only yours and give some to the poor, riba is the worst sin etc and at the same breath u allow and agree to all those things that capitalism approve of, then I would say that u r a genuine, certified, bona fied ,trully pure, bloody hypocrite.

As an engineering student I just couldn't compute.

I am just saying that, as a human being, we are entitled to our own beliefs. Therefore nothing can indoctrinated me. I admit that I have a left leaning ideology, but that doesn't mean I enslave my mind to that ideology. I am still learning. The world are just beginning to weight itself on me, and I am only on the way to the enlightening path. I will not commit myself to one ideology, I will be open to all.

I will be open to debates and discussion and if I am wrong, I am open to be corrected but please let me remind u, I am entitled to my opinions therefore let us agree to disagree shall we?

I am a Muslim, therefore I would act as one. As a Muslim, I was told that the first word that our Prophet Muhammad received is Iqra' meaning "read". and I should not follow others (angguk, tunduk, patuh). I must stand up for what I believe in and search for knowledge and true guidance. and let Allah lead the way.

p/s: In all honesty, I would like for everyone who reads this to not agree with me and spark the skeptic in u to initiate discussions and research so that if I am wrong, please do correct me.

Friday, June 3, 2011

Ignorant much

Did u know that regarding Petronas, theres only 2 person in the whole wide world that knows the income and the outcome of its financial status? The 2 person are Petronas CEO and our very own Malaysian Prime Minister. That means currently only Datuk Shamsul Azhar Abbas and Dato' Sri Mohd Najib Razak knows the cashflow of Petronas.
So, did you know that only the Prime minister and its CEO have the power to control Petronas spending and whatnot? therefore controlling its spending on projects, operations and the SALARY/BONUSES of its staff?

So regarding on what u said yesterday on "I dont care on who is the next prime minister, or when is the general election is because they dont pay my salary as long as I can live my life as it were", I would conclude that, u are so very dumbfoundedly bloody astoundingly astonishingly astronomically legendarily......stupid.
and yeah. it does effect your life. so for u to arrogantly saying that u dont care and proud to be that ignorant is such a waste of your god given bright mind and great skills.

Thursday, April 14, 2011


I'm feeling butterflies, but I'm not sure whether its a lie.

So I chose to ignore and walk straight ahead, though I'll catch a glimpse or two

straighten up o' jack!  hey, whatddya really want?

It's ok, cause its nice to have that feeling again. =)

Tuesday, April 12, 2011

Friday, April 8, 2011


Life as a youth is awesome!

Futsal, teh tarik sessions, EPL weekend, travelling.

But whats all that when ure alone aite?

Friends far and near. Keep close to me. Keep close to my heart. Cause your the best thing that ever happen to me apart from my family.

I dont care how my future will unfold. Whether money, fame or position is there waiting for me at the end. But all I want until the day I die, hundreds of soul are touched by mine. and even if we brushed through this life in just a brief of time, we are affected by each other, and please keep in mind that I will always have pieces of you inside me.

Monday, February 28, 2011

Love affair

I have to admit

I'm in love.

In love with who you ask?

This is my love affair.....

Tapi aku hampa pada mlm ini, Liverpool FC tewas pada West Ham FC 3-1. =(

Namu begitu bak kata pak cik Shankly,

“Liverpool was made for me and I was made for Liverpool.”

The words of The Kop will be forever etched in my mind, You'll Never Walk Alone.

The time will come when the era of The Reds will reign!

Sunday, February 27, 2011

useless ramblings

I think, there is a phase for bloggers when they will post in they're blog a sentence "my blog has been dry lately and I think I should stop writing". Standard kalu tak de idea lah. mesti ckp "da lame aku tak tulis pape dlm blog aku nih, bersawang sudah takde idea". dan memang jelas aku sekarang melalui phase tersebut. Aku makin lama makin kontang dengan idea, makin tak ada mood untuk menulis.

Tapi semenjak dua menjak ni gua bnyk berfikir. Kenapa aku buat blog nih in the first place? ape satisfaction yg gua dpt dari tulis blog nih? mende tuh aku asik ulang2 dlm fikiran aku, sampai satu tahap baru aku dapt ingat balik kenapa aku tulis blog.

Bagi aku, aku menulis kerana aku mahu mengekspresi kan diri aku. Aku jenis suka berfikir. Berfikir dan membaca. Bila aku baca, aku fikir. Tiap2 masa aku fikir. Tengah lepak ngan membe2 aku fikir. Lepak sorang2 aku fikir. Dalam class aku fikir. B4 tido aku fikir. Atas moto aku fikir, sampai eksiden baru nk sedar aku langgar lampu merah. celaka. kah3! (insiden 2 minggu lepas). Senang cte aku mmg tiap masa berfikir. Macam2 mende berpusing dlm kepala aku, dari isu2 negara, isu politik, isu agama, masa depan, personal problems and sampai ke problem org len pn aku tibai fikir jugak. Aku juga suka baca article2 pendek dan blog2 from various issues. Jadi, sampai satu tahap aku fikir, "wat d heck?" asik bace blog org, article org, why not ko sendiri buat blog ko sendiri. So tercipta lah blog aku yg ade sekarang nih.

Awal2 penulisan aku, aku punya la fanatik dgn Malaysia-Today Raja Petra Kamaruddin, mmg niat aku nk jd political analyst. apa2 news yg kuar kat MT, aku nk analyze n buat conclusion sendiri. Aku ingat nk kembang kan blog aku nih utk kupas isu2 semasa, tujuan aku supaya org lain dapat tahu isu2 tu n aku sendiri paham dgn isu tersebut. Aku harap org bley bincang ngan aku sama2 tntg isu2 tersebut. Tp malang nya aku lupa aku syok sendiri je. Org tak femes mane ade org bace blog hang. adoi laaa. Bila dah lama2 cket aku jdkn blog ni tmpt luahan hati aku. Ada org suka tulis direct. Tapi aku lebih ske garapkn dlm bentuk puisi, atau lebih tepat dlm bentuk poems. Sbb sume yg aku tulis lebih kpd English. Mungkin korg tak tahu, tp theres a difference when we think in English or BM. Bg aku, aku jd lebih philosophical ble think in English. bak kate sahabat baik aku, " Language is science. different language will lead you to different way of thinking  even if the words are translated the same"

Aku tanak ngarut pnjg2, just harapan aku, sebenarnya aku nk blog aku nih jd tempat aku luahkan apa2 yg ade dlm fikiran aku. Sekarang nih zaman Twitter, FB. Ramai yg suka guna dua2  media ni utk express diri diorg. termasuk aku. Bila fikir balik, aku tersilap langkah bila aku gunakan FB melabon mcm2. Aku cuma harap org tahu apa isi hati aku tentg sesuatu. Tapi aku lupa, bahawa your freedom of rights to speak is violating another person of rights of peace. Jadi, aku rasa cukup lah aku melabon kat blog aku dari kat FB. Aku rasa its safer this way. cukup kontroversi untuk diri aku, sampai masa untuk aku berundur dan jd low-profile. Kawan aku cakap lg, "philosophers dont speak, they take note of all the thing thats happening".

Therefore I conclude this article to pave way of a new beginning for this blog. Well the theme will be very much the same, I will write on issues, I will write on my thoughts, I will write on my philosophy, a little bit of my life. But I hope there will be a new matured me that will be writing afterward. Till then, happy reading.

p/s: mcm2 konflik berlaku dlm diri sepanjang 4 tahun bergelar mahasiswa terutama pada tahun akhir ini. org kata aku berubah. aku ckp alhamdulillah. aku mmg mahu berubah =) . you can never be the same when you are compared to 10 years ago and now right? thats what im facing right now, a social change.

p/s/s: ya allah. jdkan aku pemikir, bkn seorg sang karut. 

Thursday, February 24, 2011

Ya Allah

Kau dekatkan lah hamba mu ini dgn mu,
Kau tetapkan lah pendirian hamba mu ini kejalan mu,
Kau tetap kan lah hala tuju perjuangan pada jalan mu,
kau berilah hidayah kepada ku, beri la petunjuk sedalam2nya pada ku,
agar segala ideologi ku, segala pendapat ku, segala pemikiran ku semuanye bertunjang kan pada ajaran2 mu.

Ya Allah

Kau jadikan lah aku seorang yg kritis dan skeptik,
seorang yg sentiasa mempersoal, bukan seorang pengangguk.
kau jadikan aku seorg pencinta ilmu, sentiasa dahagakan mencari ilmu,
jauhkan aku dari perbuatan sia2 dan perkara yg sia2.

Ya Allah

Kau dekatkan lah aku dgn golongan org2 yg berjuang dijalan mu,
org2 yg cintakan keadilan, org2 yg benci kan kezaliman.
Org2 yg sentiasa dahagakan kasih mu, 
Org2 yg berani, sentiasa menegakkan yg benar dan menidakkan yg batil.

amin ya rabbal alamin.

Thursday, January 20, 2011

The Ultimate Purpose of Life

I shed my manly tears for this =(

We live our life with joy and prosperity, 
with friends and families.
We have our own home to stay in to,
 food to feed to,
toys to play with,
technology for entertainment and work.

But we live our lives in ignorance, 
not knowing how other people of other community lives.
Do they live their lives the same as we do?
Do they have food to feed?
Toys to play with?
Home to stay?

What is our ultimate purpose of life?
Most of us say,
I want to learn in the university and graduate.
I want to get a job with a good salary.
I want to find a beautiful girl and get married.
I wanna have children and grand children.
I wanna die peacefully with my families all around me.

But is it enough just to do that?
Is is enough if we pray 5 times a day,
be an obedient slave of God,
follow our religion principles, 
but we neglect our society's plight?

Didn't God ask us to be passionate?
Didn't religion teaches us to be kind thy neighbors and cherish them,
protect them even if it costs your life?
Didn't our prophets told us that charity is a way through heaven?

So I ask once again to my friends and families,
what is our ultimate purpose of life?
What have we done to the community? 

Monday, January 17, 2011

Revolusion Viva Tunisia!!!

Untuk pengetahuan korg, link youtube yg aku bg tuh adalah just a gist of whats happening in Tunisia right now. Why does it happen and what will this event leads to. Aku tak tau ape yg korg rase, tp bg aku ini adalah perkara terbesar yg pernah berlaku dalam hidup aku. Menda ni lg besar dari 9/11, lg besar dari perang Iraq, lagi besar dari cerita bohong “19 september” Anwar, lg besar dari Ana Raffali, lg besar dari sandiwara AF. Sebab ini adalah bukti revolusi boleh berlaku dizaman moden yg penuh dgn hiburan2!

Sebab apa yg berlaku skang ni adalah kebangkitan rakyat terhadap kekejaman rejim kerajaan Presiden Zine el-Abidine Ben Ali selama 23 tahun. Ape yg kejamnye, korg search la sendiri dlm internet. Luas terbendang ilmu hujung jari. Tunjak kekejaman kerajaan ni bukan spt kejam kerajaan “islam” lain spt rejim haram Saddam Hussein yg membunuh beribu2 rakyat Kurds dgn menggunakan gas. Bukan juga spt rejim Idi Amin yg menjadi kan rakyat nya hamba2 nya. Tetapi konsep kekejaman nya simple sahaja. Menindas rakyat marhein, golongan pertengahan dan menekan rakyat dari sudut ekonomi, peluang pekerjaan dan ketidak pedulikan rakyat miskin. 

Jurang kemiskinan di Tunisia sgt lah tinggi. Yang kaya makin kaya, yg miskin spt sampah dijalanan. Negara maju, kaya dengan hasil minyak mentah. Tapi rakyat nya ditindas sebegitu rupa. Jumlah pengangguran mencapai sehingga 1/3 daripada jumlah graduan. Graduan bertaraf Masters hanya layak jual goreng pisang itepi jalan. Tapi cuba teka, bagaimana pemimpin kerajaan mereka hidup hari ke hari? Tak perlu diulas disini kerana jelas kemewahan yg dinikmati oleh rejim Ben Ali ni.
Ya negara mereka mmg maju. Sama shj spt Malaysia. Kalau Malaysia kaya dengan hasil minyak nye, Tunisia lagi kaya. Malaysia negara hampir maju. Gah dgn Putrajaya, gah dgn KLCC, gah dgn system pengangkutan awam yg tiptop dan selesa. Rakyat hidup selesa dgn subsidi yg diterima, semua org di Malaysia dapat nikmati kemudahan belajar dan menimba ilmu. Malaysia aman tanpa pergolakan, tanpa perang dan bencana alam yg besar. Kita tidak perlu bersusah payah untuk berjaya kerana peluang pekerjaan dimana2. 

[SARCSM MODE] Kita punya kerajaan yg sgt prihatin terhadap rakyat. Ada je isu berkaitan rakyat, terus lantang di debatkan di dalam dewan Negara. Tidak ada wakil rakyat yg membincang kan isu remah spt “hey adakah ko dulu pernah beri rasuah ke XXX”, “hey, kenapa ko tak pangkai songok mase upacara angkat sumpah itu hari?”, “hey, BN=Babi Negara”, “Hey mu nok gocoh maghi la, kek luo bile2 je kawe ready”, “hey dewan rakyat bocor. Earrghh..benci I nk tulis mende2 mengarut yg kerajaan lain bincang kat Dewan Negara dorg. Tapi kerajaan kita ok. Semua isu di clear kan secepat mungkin. Semua rakyat tahu details dan mendalam terhadap semua issue. Transparent sungguh kerajaan kita kan? Masakn kita tak tahu apa keputusan kematian Teoh Beng Hok? Apa yg terjadi kepada Altantuya? Kemana hilang nya jet engine sampai ke argentina? Tanah sungai besi dijual pada sap ek? Kenapa kita invest berjuta2 dkt APCO? Ape cite konspirasi PKFZ? Wah semua perkara tersebut dgn pantas dicari siapa dalang crook tersebut.

Kerajaan kita bebas dari korupsi bukan? Kita juga tak perlu bersusah payah utk restructure bajet kte tiap tahun disebab kan kenaikan harga barang2 keperluan spt gula, garam, ayam, tepung minyak masak dan sebagai nya. Harga minyak gasoline pon maintain je. in Malaysia is so damn easy. Bak kata perdana menteri kita, cuba bandingkan kehidupan rakyat kita dengan rakyat Indonesia, Thailand Vietnam dan Filipina. Kita kan berdaya saing dengan negara2 ini sahaja. Mana mampu nk bersaing dgn big shot-big shot spt jepun dan china. Sbb tu kte kene bandingkan kehidupan kita dengan negara2 class ketiga ini kan? Pemimpin2 kerajaan kita dan isteri mereka mane ade hidup mewah. semua ala kadar sahaja kehidupan meraka kerana mereka prihatin terhadap kesusahan rakayt. Mereka mencontohi kepimpinan Presiden Syiah Iran, Mahmoud Ahmadenijad yg hidup sangat2 sederhana.

[SERIOUS MODE] Saya akhiri coretan buang masa saya dengan ucapan tahniah pelajar2 dan rakyat marhein Tunisia! Aku disini berdoa agar kamu semua dapat kecapi kenikmatan hidup spt dimalaysia selepas ini. Syabas sahabat2 ku di Tunisia! Aku disini bersama2 berlingan air mata kegembiraan kerana kamu semua telah menunjukkan bukti bahawa revolusi bukan main-main. Revolusi itu perlu total dan radikal.  Bukan spt main masak2 dgn kawan2, bukan spt bermain bola di liga MSSM. Alhamdulillah, Takbir!!!! Aku bangga punya generasi spt kamu semua. Akan aku jadi kan setiap remaja di Tunisia sbg Idola aku. Aku mahu mencari seorang remaja rakyat Tunisia sbg shabat baik aku. Kerana aku tahu, jika aku ada masalah, remaja ini akan sanggup mati kerana aku. Allahuakbar!

p/s: Al-fatihah kepada rakyat2 Tunisia yg mati syahid kerana counter attack daripada polis. Jumlah dari 20-30 org. Semoga roh2 beliau dicucuri rahmat Allah yg maha esa, maha agung dan maha adil

p/s/s: Maaf jika entri sulung aku tahun ini adalah sgt membosan kan bagi sesetengah pembaca. Maaf jika comeback aku sebagai penulis blog setelah 3 bulan menyepi ini sgt hambar. Maaf jika topik penulisan ini tidak penting bg sesetengah kamu. Tp kerana issue ini adalah terlalu penting bagi aku, maka harus aku utara kan kepada yg mahu ambil tahu

p/s/s: kalau bukan kerana mamat ini, Mohamed Bouazizi revolusi ini tidak akan berlaku!

May you rest in peace brother