Pages

Friday, May 14, 2010

malas malas malas

Merujuk pada tajuk diatas, ye sememangnye saye sangat malas. 
 Tak tahu kenape. 
Mase kat ofis ni banyaaaaaaak sgt. 
Tapi sangat malas. Malas ape nak tahu tak? 
Malas nak update blog. 

Jadi pada hari ini aku hanya nak merapek je. kalau malas nk bace aku mrapu sila2 lah click butan 'x' diatas 

Adooooi. Ape nk jadi nih? Tapi ape yang aku buat? 
Bace blog orang lain. bace alternative  media. bace mende2 bodo org link. 
Dalam kepale aku nih penuh dgn propaganda2 ideologi2 falsafah2. 
tak lupa juga benda2 lawak. trimas la pada yang bagi link2 lawak. 
tade la stress sangat aku asik bace menda2 heavy je. -.-". 

Tapi papehal pn aku nk promote kat korang satu blog yang aku da lame link kat dlm blog aku, tp aku jarang follow. sbb memang heavy reading. Blog ni ditulis oleh M. Bakri Musa. Nak tau camne aku bley kenal die nih? Sebab aku ade tgk youtube pasal "Malaysia Towards a Developed Country." camne aku bley tgk video nih aku pun tak ingat. aku rase sebab aku nk usha video Anwar punye speech kat univeristi kat US then ter usha kat link2 berkaitan kat sebelah kot. macam menarik je so aku usha ar.


Aku mmg respek gle ngan idea2 die. views die semua buat aku terpikir sejenak tentang ape yang berlaku zaman sekarang nih. macam mana nak perbaiki semua yang tengah rosak nih. Kalau korang nak tau, aku memang suke dengar org cakap, bg talk pasal education, economics, history in general. Falsafah2 ke teori2 ke semua aku suke dengar. dan tak lupe juge mende2 agama. Sebab dari itu baru lah pemikiran kita berkembang. tade la asik dengar satu pihak je. Bagi aku org melayu nih suke dengar satu pihak je. Dah tu terus percaye bulat2. sebab tu senang kene tipu dan brainwashed. sebab malas nak amik tau. Ignorant! bak kate org putih.

Ade orang kate, "buat ape ko nk tau mende2 nih, nape ko nk libat kan diri dgn mende2 politik nih semua?" hey dumbass. bukan politik je yang aku minat ok? seperti yang diperkatakan diatas. I like to read everything under the sun. Tapi bagi aku, politik ni mmg semua org kene amik tahu. Sebab kalau kita tak amik tau, senang2 la org nk tipu kite. senang2 la kerajaan nak control kita. senang cite,tade la kite tros diperbodoh kan oleh org yang makan gaji dari duit kita gak. kalau satu hari nanti malaysia porak peranda, siapa yg patut dipersalahkan? rakyat sendiri la sebab kebodohan sendiri. Sorry to say, if you guys want to stay ignorant then its up to you guys.

Aku tanak kehidupan normal macam sesetengah orang. Aku tanak normal cycle life seperti org kebiasaan yang tade vision [blaja, cari awek, keje, kawin, anak, tua, cucu, mati]. I got BIG plans, BIG vision for myself. I will not stand by to be ordinary because I am extra ordinary! therefore sebagai future leader, aku mesti lah tahu issue2 semasa seperti begini. dan sebab itu lah istilah awek tiada dlm kamus hidup aku. its such a waste of time to have something to commit, to be so into commitment, but the fact really is that there's nothin to commit pun actually. But that, is another story

Selain dari blog M. Bakri Musa tersebut, let me suggest you guys a great website for those who like to watch intellectual talks, TED.COM. You'll be suprised of how people can think these bombastic ideas in technologies. they also let people to discuss on broad topics like religion, phylosophy, current issues and such. Big ideas you'll never ever imagine.

Aku rase cukup lah setakat ini aku merapek. ya bila aku menulis, memang banyak aku omong kan (aku tak tau nape org ske gune perkatan2 indon. saje nk nampak exotic kot) Jadi sampai disini sajalah ulasan saya pada hari ini. ada masa lagi, saya akan ulas isu2 yang lagi mendalam dan detail supaya dapat kita renung2 kan bersama.


p/s: aku still hutang makhluk aneh "7 things you should know about me". ape? ingat aku lupa?

11 comments:

edoraemon said...

go abg jat go go go!!
jom buat perancangan besar!!!

*majulah sukan untuk negara*
:)

khaleela anis said...

*majulah kidney utk physio*

ni baru btol faz.. ko dh hbs kidney lom? aku baru nk start nih. hoho

ammo said...

apesal la korg bedua je pembace setia blog abg jat ek?

btol ke blog abg jat nih bosan sgt? korg bace pn sbb terpakse nk jage ati ek?

mental down -.-"

edoraemon said...

kay aku baru sampai page 100 dowh
tak tahan shahid sebb kidney. haha

abg jat! manada terpaksa
ktorang tgh sebok2 kat medan perang tgk exam nie pon ktorang muka blog abg jat.
*wink wink*

khaleela anis said...

aah..mmg nk jage ati ponn (panas x?) hahahaha!! xdek r.. blog abg jat nih leh buatkn saye tertido lena~ sgt mmbantu saye sbb lately ni saye xleh nk tido. kah3!! (panas lagiii)

ammo said...

adoi..comel btol adik aku nih.

surrender2

farahhanani said...

haha my dad also reads him,doesnt mean he likes him, its just because he has some interesting stuff to say.it is interesting to note that bakri musa does not live in malaysia for most of his adult life. so one angle might say hes got some fresh perspective and great ideas on the country but on the other, some might discredit his opinions because well, here is a guy who is no longer malaysian talking his way through as if he still a citizen.double-edged sword. :/

anyway congrats on finding out about TED! everybody should experience the same marvel +excitement when i first watched their talk 3 years ago and i have been a loyal fan since.Feels like you can do anything in the world.

I suggest you watch Sir Ken Robinson's one, if not you already watched it. One of the funniest.

P/S: About "tiada awek dalam kamus.." jangan cakap, ntah ntah esok... :P

ammo said...

hey nani! long time no see. been waiting for your blog update as well.huhu

eyp ya I also heard -ve comments like that towards him dat sounded exactly like wat your dad said. I agree with the comments. people should not conclude anything if you dont "ride the same boat" or "walk in d same shoes" as us. therefore anything he said is actually null and void.

but then again. we shouldnt dismiss any academic discussions. we should always try to learn and be progressive rather than be too defensive to outsiders opinion.

by d way TED is fuuuuuuuuuuu!!!huhu thats all i can say

hehe wat i mean about my relationship status is, that i'm currently off mode of any serious relationship. i find that theres no point of having a relationship that would only limit my actions, thinking and progress as a student, as a learner, as a teenager that is embarking to maturity.

theres so much i wanna do, so much dat i wanna learn, so much of this and that that I think, if i start a relationship right now, it will only limit my goals.

by d way, Im happy. what more can i ask? =) sometimes theres loneliness. but this loneliness is the one that keeps me going to push me into greater heights =) loneliness is underrated dontcha think?

p/s:now isnt this is d longest comment you ever encounter?huhu

farahhanani said...

well i leave you with these poignant words:
" every successful man has a woman behind him"

and i have reservations about relationship hinders you thingy. it doesnt have to be that way, you know.why does it have to be that way?.all you need to do is you need to find the right person to fit your idea of relationship
(absolutely no pressure here :P) probably thats what you see around you hmm. because i have a quite different idea. wahwahwah, saya cakap macamlah bukan single lagi lol.personally i'm open to anything, but if i ever got my toes into anything of the sort, it has to have the idea of marriage at the back of the mind. Main-main, like most of the people is see, seems like a waste of time to me.

i'm on holiday so i can afford the luxury of reading long comments haha.

ammo said...

aaaahh nani.strong words indeed.

im sorry dat i left one big part of conclusion in my last comment. yes i agree with dat quote.

I am not restricting myself not having a relationship. it is just not a right time for me as i am flourishing. and am still learning to be a better man. therefore i am not ready.

the thing dat be the main problem is dat, i am yet to find a person that is suit my taste. dat can connect me spiritually,without any effort.

they say that love is effortless.

theres no doubt that i do attracted to some that i know. the feeling is there. but it is either they have already been in relationship or they are not interested in me.

but the main point is that, im not ready. n i can promise you this, when im ready, when i have a secure job, stable life theres no stopping me to to go and get that one person. seriously. i dont begrudge on marrying early. for me its a blessing to get married early. as long as i found someone i like and still single *dowanna messy marriage* i will straight away confess my love.

i belive in destiny and fate nani. and watever comes, i readily accept. but now, it seems that nothing is coming by =p

farah_hanani said...

"but now, it seems that nothing is coming by =p"

ayat ni macam sangat tak benar bagi telingaku LOL.